Question 1
There are two types of sugar. One is priced at Rs 62 per kg and the other is priced at Rs 72 per kg. If the two types are mixed together, the price of new mixture will be Rs 64.50 per kg. Find the ratio of the two types of sugar in this new mixture.
A
2:5
B
3:1
C
6:7
D
3:2
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 1 Explanation: 
Cost Price of 1kg of Type 1 sugar = 6200 p. Cost Price of 1kg of Type 2 sugar = 7200 p. Mean Price of of 1 kg of mixture = 6450 p. According to the Rule of Alligation, (Quantity of Cheaper):(Quantity of Dearer) = (CP of dearer - Mean Price):(Mean Price - CP of cheaper) Therefore, the required ratio = (7200-6450):(6450-6200) = 750:250 = 3:1.
Question 2
A certain quantity of water is mixed with milk priced at Rs 12 per litre. The price of mixture is Rs 8 per litre. Find out the ratio of water and milk in the new mixture.
A
3:2
B
1:2
C
5:2
D
2:1
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 2 Explanation: 
Cost Price of 1 litre of water = Rs 0. Cost Price of 1 litre of milk = Rs 12. Mean Price of Mixture = Rs 8. According to the Rule of Alligation, (Quantity of Cheaper):(Quantity of Dearer) = (CP of dearer - Mean Price):(Mean Price - CP of cheaper) Therefore, Water:Milk = (12-8):(8-0) = 4:8 = 1:2.
Question 3
A drum contains forty liters of whisky. Four liters of whisky is taken out and replaced by soda. This process is carried out twice further. How much whisky is now contained by the container?
A
30 Lt
B
29.16 Lt
C
28.70 Lt
D
27.60 Lt
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 3 Explanation: 
Hint: Suppose a solution contains x units of a liquid from which y units are taken out and replaced by water. After n repeated operations, quantity of pure liquid remaining in solution  =x(1−y/x)n=x(1−y/x)n units. So, Whisky in the drum now =40(1−4/40)3=40(1−1/10)3 =29.16
Question 4
Rice of rate Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg and 3rd variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the final mixture is worth Rs. 153 per kg, what is the rate of the third variety per kg?
A
165.4
B
170
C
169
D
175.5
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 4 Explanation: 
Rice worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed in the ratio 1 : 1 So their average price =(126+135)/2=130.5 Now there are two mixtures one of rate 130.5 /kg and another is of rate say x /kg 130.5               x 153 x-153              153-130.5   x-153/22.5=1/1 x = 175.50
Question 5
A sikanji vendor has two drums of sikanji. The first contains 75% of sikanji. The second contains 50% sikanji. How much sikanji should he mix from each of the drum so as to get twelve litres of sikanji such that the ratio of sikanji to soda is 5 : 3?
A
8
B
6
C
10
D
9
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 5 Explanation: 
Let x litrs from 1st drum and 12-x litrs from 2nd drum are mixed sikanji from 1st drum = .75x soda from 1st drum = .25x sikanji from 2nd drum = .5(12-x) soda from 2nd drum = .5(12-x) total sikanji = .25x+6 total soda = .25x+.5(12-x) = 6-.25x ratio = (.25x+6)/(6-.25x) = 5/3 .75x+18 = 30-1.25x 2x =12 x=6 sikanji and 6 soda
Question 6
There are two drums of vanaspati gee. One of them contains 25% of oil and the another contains 50% oil. How much vanaspati gee (approx) should one mix from each of the drum so as to get twelve litres of vanaspati gee such that the ratio of gee to oil is 5 : 2?
A
10
B
15
C
10.28
D
9.57
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 6 Explanation: 
Let x litrs from 1st drum and 12-x litrs from 2nd drum are mixed gee from 1st drum = .75x oil from 1st drum = .25x gee from 2nd drum = .5(12-x) oil from 2nd drum = .5(12-x) total gee = .25x+6 total oil = .25x+.5(12-x) = 6-.25x ratio => (.25x+6)/(6-.25x) =5/2 0.50x+12 = 30-1.250x 1.75x= 18 x = 10.28 liters
Question 7
Two solutions S1 and S2 contain whisky and soda in the ratio 2 : 5 and 6 : 7 respectively. In what ratio these solutions be mixed to get a new solution S3,  containing whisky and soda in the ratio 5 : 8 ?
A
5:21
B
21:5
C
23:6
D
6:23
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 7 Explanation: 
Say cp of 1 liter whisky is = 1 rs quantity of whisky in S1 = 2/7 CP of whisky in S1 = 2/7 quantity of whisky in S2 = 6/13 CP of whisky in S2  = 6/13 quantity of whisky in S3 = 7/13+2/7 = 21/91 CP of whisky in S3 = 21/91 By rule of allegation: S1                                          S2 CP of 1 ltr whisky               CP of 1 ltr whisky 2/7                                        6/13 21/91 6/13-21/91                         2/7-21/91 =21/91                                =5/91 whisky from s1: whisky from S2 = 21:5
Question 8
8 liters of wine is replaced by water from a pot full of wine and repeated this two more times. The ratio of the wine :water left in pot is 8 : 19. How much wine was there in the pot originally?
A
32
B
26
C
28
D
24
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 8 Explanation: 
Let initial quantity of wine =x litre After a total of 1+2=3 operations, quantity of wine =x(1−y/x)n =x(1−8/x)3 ⇒x(1−8/x)3 x=8/27 ⇒(1−8/x)3=(2/3)3 ⇒(1−8/x)=2/3 ⇒x=24
Question 9
A vessel full of orange juice contains 40% orange pulp. A part of juice is replaced by another juice containing 19% orange pulp and now the percentage of orange pulp is found to be 26%. What quantity of juice is replaced?
A
3:2
B
5:4
C
4:5
D
2:3
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 9 Explanation: 
Concentration of orange pulp in 1st vessel = 40% Concentration of orange pulp in 2nd vessel = 19% After the mixing, Concentration of orange pulp in the mixture = 26% By rule of alligation,

Concentration of orange pulp in 1st vessel

Concentration of orange pulp in 2nd vessel

    40%

19%

26%

26-19=7

40-26=14

Hence ratio of 1st and 2nd quantities = 7 : 14 = 1 : 2 i.e., 2/(1+2)=2/3 part of the juice is replaced.
Question 10
How many kg of rice, of cost 9 Rs/kg must be mixed with 27 kg of rice of cost 7 Rs/kg get a gain of 10 % by selling the mixture at 9.24 Rs/kg?
A
60
B
71
C
63
D
65
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 10 Explanation: 
Selling Price(SP) of 1 kg mixture= Rs. 9.24 Profit = 10% Cost Price(CP) of 1 kg mixture = 100SP/(100+Profit%) =100*9.24/(100+10) =924/110=8.4 By rule of alligation,

CP of 1 kg rice of 1st kind

CP of 1 kg rice of 2nd kind

Rs. 9

Rs. 7

Rs.8.4

8.4 - 7 = 1.4

9 - 8.4 = 0.6

Ratio = 1.4 : 0.6 = 14 : 6 = 7 : 3 Suppose x kg of kind1 rice is mixed with 27 kg of kind2 rice. then x : 27 = 7 : 3 ⇒3x=27×7 ⇒x=9×7=63
Question 11
In what ratio should a kind of sugar at 8.70 Rs/kg be mixed with another kind of sugar at 9.70 Rs/kg so that the mixture be worth 9 Rs/kg?
A
3:7
B
4:7
C
7:4
D
7:3
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 11 Explanation: 
By rule of allegation,

Cost of 1 kg sugar of 1st kind

Cost of 1 kg sugar of 2nd kind

8.7

9.70

9

9.7-9 = .7

9 - 8.7 = .3

= 0.7 : 0.3 = 7 : 3
Question 12
In what ratio must rice of one kind worth Rs. 50/kg be mixed with another kind of rice of worth Rs. 55/kg such that by selling the mixture at Rs. 57.20/kg, there can be a gain 10%?
A
3:4
B
4:6
C
1:3
D
3:2
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 12 Explanation: 
SP of 1 kg mixture = Rs. 57.20 Profit = 10% CP of 1 kg mixture =100SP/(100+Profit%)  =100*57.20/(100+10) =5720/110 =Rs. 52 By rule of allegation  

CP of 1 kg rice of 1st kind

CP of 1 kg rice of 2nd kind

50

55

52

55 - 52 = 3

52 - 50 = 2

Hence required ratio = 3 : 2
Question 13
A drum filled with a mixture of two liquids l1 and l2 in the ratio 5:7. When 9 liters of mixture is taken out and the replaced by l1. Now the ratio of l1 and l2 is 9:7. How many liters of the liquid l1 were there in the drum initially?
A
15
B
20
C
18
D
25
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 13 Explanation: 
Let the initial quantity of l1 in the container be 5x. Let the initial quantity of l2 in the container be 7x. Now, 9 liters of mixture is drawn off from the container. Quantity of l1 in 9 liters of the mixture drawn off =9*5/12=15/4 Quantity of l2 in 9 liters of the mixture drawn off =9*7/12=21/4 Hence, Quantity of l1 remaining in the mixture after 9 liters is drawn off =5x−15/4 Quantity of l2 remaining in the mixture after 9 liters is drawn off =7x−21/4 Since the container is filled with l1 after 9 liters of mixture is drawn off, quantity of l1 in the mixture =5x-15/4+9=5x+21/4. Given that the ratio of l1 and l2 becomes 9:7 ⇒5x+21/4:7x-21/4=9:7 ⇒20x+21:28x-21=9:7 ⇒7(20x+21)=9(28x-21) ⇒140x+147=252x-189 ⇒112x=336 ⇒x=3. Therefore, liters of l1 present in the container initially =5x=(5*3)=15.
Question 14
In what ratio a vendor should mix rice at Rs.60 per kg with rice at Rs. 68 per kg so that the final rice mixture must be of worth Rs. 63 per kg?
A
1:3
B
3:1
C
2:3
D
3:2
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 14 Explanation: 
By rule of alligation,

Cost of 1 kg of 1st  kind rice

Cost of 1 kg of 2nd  kind rice

62

72

64.5

72-64.5=7.5

64.5-62=2.5

Required Ratio = 7.5 : 2.5 = 3 : 1
Question 15
A vessel is filled with a solution of, 3 parts soda and 5 parts rum. How much of the solution must be taken out and replaced with soda so that the solution contains equal amount of sod and rum?
A
8/5
B
2/5
C
1/5
D
5/8
Mixtures and Alligation    
Discuss it


Question 15 Explanation: 
Let the total soution = 8 litre. soda in the solution = 3 litre, rum in the solution = 5 litre. Say x Lt of the solution is is taken out and replaced with soda. soda in the new solution =3−(3x/8)+x Quantity of rum in the new mixture =5−(5x/8) soda : rum = 1:1 ⇒3−(3x/8)+x = 5−(5x/8) ⇒x=8/5 if the quantity of the solution is 8 litre, 8/5 litre of the solution needs to be taken out and replaced with soda so that the solution contains equal amount of soda and rum. =>1/5th of the solution needs to be taken out and replaced with soda so that the solution contains equal amount of soda and rum.
There are 15 questions to complete.

GATE CS Corner


See Placement Course for placement preparation, GATE Corner for GATE CS Preparation and Quiz Corner for all Quizzes on GeeksQuiz.