Question 1
John earns 33.33% more than Peter. By what percentage is Peter's earning less than that of John's?
A
22 %
B
25 %
C
26 %
D
23 %
Percentages    
Discuss it


Question 1 Explanation: 
Let John's income be j and Peter's income be p. Then, j = p + p × 33.33% = p + p × 100⁄3 % = p + p × 1/3 = 4p/3 ⇒ p = 3j/4 = (4 - 1)j/4 = j - j/4 = j - j × 1/4 = j - j × 100⁄4 % = j - j × 25%. Therefore, Peter's earning is less than John's earning by 25%.
Question 2
Mary's salary is reduced by 10%. By what percentage must her new salary be increased in order to gain her old salary?
A
137⁄9 %
B
194⁄9 %
C
100/9 %
D
110⁄9 %
Percentages    
Discuss it


Question 2 Explanation: 
Let her old salary be Rs 100. Then, her new salary = 100 - 10 = Rs 90. So, to gain her old salary, her new salary must be increased by Rs 10. Therefore, the required percentage = (10⁄90) × 100% = 100/9 %.
Question 3
The price of sugar is decreased by 10%. As a consequence, monthly sales is increased by 30%. Find out the percentage increase in monthly revenue.
A
17 %
B
19 %
C
18 %
D
None of these
Percentages    
Discuss it


Question 3 Explanation: 
Let the price of sugar be Rs 100 and monthly sales be 100 units. Then, total revenue = 100 × 100 = Rs 10000. And, new revenue = 90 × 130 = Rs 11700. Increase in revenue = 11700 - 10000 = Rs 1700. Hence, percentage increase in revenue = (1700/10000) × 100% = 17%.
Question 4
Jack consumes 75% of his salary. Later his salary is increased by 20% and he increases his expenditures by 10%. Find the percentage increase in his savings.
A
51%
B
60%
C
50%
D
55%
Percentages    
Discuss it


Question 4 Explanation: 
Let Jack's original salary be Rs 100. Then, his expenditure = Rs 75, his savings = Rs 25. Now, his new salary = Rs 120. So, new expenditure = (110/100) × 75 = Rs 165/2, new savings = 120 - 165/2 = Rs 75/2. Increase in savings = 75/2 - 25 = Rs 25/2. Therefore, percentage increase in savings = (25/2)/25 × 100% = 50%.
Question 5
Mary buys an item at Rs 25 in a sale and saves Rs 5. Find out the percentage of her savings.
A
40/3 %
B
55/3 %
C
50/3 %
D
None of these
Percentages    
Discuss it


Question 5 Explanation: 
Original Price of the item = 25 + 5 = Rs 30. Hence, the required percentage = (5/30) × 100% = 50/3 %.
Question 6
Barack spends Rs 6650 to buy some goods and gets a rebate of 6% on it. After this, he pays a sales tax of 10%. What is his total expenditure?
A
Rs 6870.10
B
Rs 6876.10
C
Rs 6865.10
D
Rs 6776.10
Percentages    
Discuss it


Question 6 Explanation: 
Rebate received by Barack = 6% of Rs 6650 = 6/100 × 6650 = 3/5 × 665 = Rs 399. Sales Tax paid by Barack = 10% of Rs (6650-399) = 10% of Rs 6251 = Rs 625.10. Therefore, Barack's total expenditure = Rs (6251 + 625.10) = Rs 6876.10.
Question 7
Felix spends 66.66% of his salary and saves Rs 1200 every month. Calculate his monthly expenditure in Rupees.
A
Rs 2402
B
Rs 2400
C
Rs 2401
D
Rs 2405
Percentages    
Discuss it


Question 7 Explanation: 
Let Felix's monthly salary be Rs x. Then, (100 - 66.66)% of x = Rs 1200 ⇒ 33.33 % of x = Rs 1200 ⇒ x/3 = Rs 1200 ⇒ x = Rs 3600. Therefore, his monthly expenditure = 3600 - 1200 = Rs 2400.
Question 8
Jack and Robert appeared in an examination. Robert scored 9 marks less than Jack. Jack's score was 56% of the sum of their scores added together. Calculate their individual scores.
A
22 and 33
B
41 and 35
C
40 and 35
D
42 and 33
Percentages    
Discuss it


Question 8 Explanation: 
Let Robert's score be x. Then, Jack's score = x+9. Now, x+9 = 56% of [(x+9) + x] ⇒ x+9 = 14/25 × (2x + 9) ⇒ 25 × (x+9) = 14 × (2x+9) ⇒ 25x + 225 = 28x + 126 ⇒ 3x = 99 ⇒ x = 33. Therefore, Robert scored 33 marks and Jack scored 42 marks.
Question 9
Ram spends 20% of is salary on food, 15 % of remaining on cloths, and 400 on entertainment. If his salary is 10000, how much he spends on food?
A
2000
B
3000
C
1500
D
2500
Percentages    
Discuss it


Question 9 Explanation: 
10000*20/100 = 2000
Question 10
Ram spends 20% of is salary on food, 15 % of remaining on cloths, and 400 on entertainment. If his salary is 10000, how much he spends on cloths?
A
1100
B
1200
C
1500
D
1000
Percentages    
Discuss it


Question 10 Explanation: 
[10000-(10000*20/100)]*15/100 = 1200
Question 11
Ram spends 20% of is salary on food, 15 % of remaining on cloths, and 400 on entertainment. If his salary is 10000, how much  salary he saves at the end of month?
A
1400
B
3600
C
6400
D
2000
Percentages    
Discuss it


Question 11 Explanation: 
Total expenditure =  [10000*20/100] + [[10000-(10000*20/100)]*15/100] +400 = 2000+1200+ 400 = 3600 Savings = 10000-3600 = 6400
Question 12
5 years ago age of Ram was 50 % less than Shyam’s age. If the ratio of Shyam’s present age to Ram’s present age 4:3. What will be Ram’s age after 7.5 years?
A
25 years
B
20 years
C
20 years
D
15 years
Percentages    Age    
Discuss it


Question 12 Explanation: 
Say Ram’s present age = R, Shyam’s present age  = S, R:S = 3:4, R = 3S/4 ------------ (1) 5 years ago Ram’s age = R-5, 5 years ago Shyam’s age S-5, and according to given condition, R-5 = (S-5)/2 ------- (2) From 1 and 2: (R - 5) = ((4R/3)-5)/2, 6R - 30 = 4R - 15, R = 15/2 = 7.5 years, After 7.5 years, Ram’s age = 7.5 + 7.5 = 15 years.
Question 13
5 years ago the ratio of Shyam’s age to Ram’s age is 3:2. If Ram’s present age is 25% less than Shyam’s present age. What will be Ram’s age after 10 years?
A
20 years
B
15 years
C
25 years
D
20 years
Percentages    Age    
Discuss it


Question 13 Explanation: 
Say Ram’s present age = R Shyam’s present age  = S S = R+S/4---------------------(1) 5 years ago: (S-5)/(R-5) = 3/2------------(2) from 1 and 2: (8R/3) -10 = (9R/3) – 15 R =15 After 10 years Ram’s age = 25 years
Question 14
A product is sold at two consecutive discounts of 30% and subsequently 40%. If the product is sold for 1500, what is the marked price on product?
A
3500
B
3600
C
3550
D
3571
Percentages    Profit and Loss    
Discuss it


Question 14 Explanation: 
Say MP is the marked price => (70.MP/100)*(60/100) =1500 => 7*0.6 MP = 1500 => MP = 1500/0.42 = 3571
Question 15
A product is sold at two consecutive discounts of 30% and subsequently 40%. If the marked price on the product is 1500, What is the selling price of the product?
A
420
B
360
C
600
D
630
Percentages    Profit and Loss    
Discuss it


Question 15 Explanation: 
SP = (70*1500/100)*(60/100) = 0.42*1500 = 630
Question 16
Sudheer’s family can use the water up to 10 days when the tank is full. If the water consumption of his family is increased by 25% per day, how many days will the water tank last?
A
5
B
6
C
7
D
8
Percentages    
Discuss it


Question 16 Explanation: 
Let the water capacity of the tank be x liters. Then, Initial water consumption rate = x/10 ltr per day New water consumption rate after the increase by 25% = x/10 * (1 + 25/100) ltr per day = x/10 * 1.25 = x/8 ltr per day The water tank last in number of days = full tank capacity in ltr / new water consumption rate in ltr per day = x / (x/8) = 8 days.
There are 16 questions to complete.

GATE CS Corner


See Placement Course for placement preparation, GATE Corner for GATE CS Preparation and Quiz Corner for all Quizzes on GeeksQuiz.